Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Σκληπιού στον Καρελά. Βορειοανατολική άποψη. (Φωτογραφία Ι. Λιάκουρα)
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Σκληπιού στον Καρελά. Βορειοανατολική άποψη. (Φωτογραφία Ι. Λιάκουρα)
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Σκληπιού στον Καρελά. Δυτική όψη. (Φωτογραφία Ι. Λιάκουρα)

Γεώργιος, Άγιος (Σκληπιός) στον Καρελά

Περιοχή: Καρελάς Παιανίας
Τύπος: Μονόχωρος τρουλαίος ναός
Χρονολογία: υστεροβυζαντινή φάση, πιθανόν παλαιολόγειων χρόνων

Περιγραφή:

Νοτιοανατολικά του χωριού της Παιανίας, στην περιοχή του Καρελά, λίγα μόλις μέτρα από τη λεωφόρο Λαυρίου, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, επονομαζόμενου και Σκληπιού (προφανώς από το όνομα Ασκληπιός).

Ο ναός, στη σημερινή του μορφή, ανάγεται στους μεταβυζαντινούς χρόνους, ωστόσο διατηρεί παλαιότερη φάση, πιθανόν υστεροβυζαντινών χρόνων. Τούτο γίνεται εύκολα αντιληπτό ακόμα και από τον περιβάλλοντα χώρο του ναού, όπου και μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τα spolia που υπάρχουν, όπως μαρμάρινες πλάκες, κομμάτια από κίονες και γενικά άφθονο οικοδομικό υλικό. Επιπλέον, το γεγονός ότι στην τοιχοδομία του ναού διακρίνονται αρχαία μέλη εντοιχισμένα, και σε συνδυασμό με τα παραπάνω, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι το μνημείο αλλά και η τοποθεσία έχουν πολύ πλούσιο παρελθόν. Ακόμα και η ονομασία Σκληπιός (Ασκληπιός) φαίνεται να σχετίζεται με τη διαδοχή των λατρειών κατά το πέρασμα από την εθνική στη χριστιανική θρησκεία.

Ο ναός είναι μονόχωρος, με έναν τρούλο ιδιαίτερο, χαμηλό και κυλινδρικό.

Στο εσωτερικό, οι τοιχογραφίες έχουν πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον και δε μπορούν να χρονολογηθούν πριν από το 19ο αιώνα.

 Μπούρας Χ.-Καλογεροπούλου Α.-Ανδρεάδη Ρ., Εκκλησίες της Αττικής, Αθήνα 1969, σ. 239-240, Bouras Ch.-Kaloyeropoulou A.- Andreadi R., Churches of Attica, Athens 1970, σ. 239-240, plan XXVIII, illustration 234-236.