Ναός Αγ. Γεωργίου στο Κορωπί. Δυτική όψη. (Φωτογραφία Ι. Λιάκουρα)
Ναός Αγ. Γεωργίου στο Κορωπί. Δυτική όψη. (Φωτογραφία Ι. Λιάκουρα)
Ναός Αγ. Γεωργίου στο Κορωπί. Άποψη από τα νοτιοδυτικά. (Φωτογραφία Ι. Λιάκουρα)
Ναός Αγ. Γεωργίου στο Κορωπί. Κεφαλή νέου, παλαιολόγειας τέχνης, στο τυφλό τόξο του νότιου τοίχου.  (Φωτογραφία Ι. Λιάκουρα)

Γεώργιος, Άγιος στο Κορωπί

Περιοχή: Κορωπί
Τύπος: Μονόχωρος καμαροσκέπαστος
Χρονολογία: μεταβυζαντινός, με παλαιότερη βυζαντινή φάση

Περιγραφή:

Ο ναός βρίσκεται σε χαμηλό ύψωμα, στην περιοχή που είναι κατάσπαρτη από ναούς και ερείπια, στο Κορωπί, στα αριστερά του δρόμου που κατευθύνεται προς Μαρκόπουλο, στρίβοντας στην οδό Αγίου Παντελεήμονος και σε κοντινή απόσταση από το Ναό της Μεταμόρφωσης.

Πρόκειται για μια έναν μικρό, μονόχωρο ναό, που, στη σημερινή μορφή του φέρει τα χαρακτηριστικά της μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής, ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε χρονολόγηση σε παλαιότερη φάση.

Η Αγία Τράπεζα είναι χτιστή και σκεπάζεται με μαρμάρινη αρχαία πλάκα. Το τέμπλο είναι χτιστό με ανοίγματα στην Ωραία Πύλη και την Πρόθεση.

Ο ναός διασώζει μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, πολύ καλής τέχνης. Στον νότιο τοίχο σώζεται μικρό κεφάλι νέου παλαιολόγειας τέχνης (13ος-15ος αι.)

Μπούρας Χ- Καλογεροπούλου Α.- Ανδρεάδη Ρ., Εκκλησίες της Αττικής, Αθήνα 1969, σ. 12-13, Bouras Ch.-Kaloyeropoulou A-Andreadi R., Churches of Attica, Athens 1969, p. 12-13, illustrations 35-40.