Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Καδή. Δυτική όψη. Διακρίνεται το εντοιχισμένο τμήμα του κίονα πάνω από την θύρα του ναού. (Φωτογραφία Ι. Λιάκουρα)
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Καδή. Δυτική όψη. Διακρίνεται το εντοιχισμένο τμήμα του κίονα πάνω από την θύρα του ναού. (Φωτογραφία Ι. Λιάκουρα)
Ναός Αγ. Γεωργίου στο Καδή, λεπτομέρεια: το εντοιχισμένο τμήμα αγάλματος πάνω από τη θύρα εισόδου. (Φωτογραφία Ι. Λιάκουρα)
Ναός Αγ. Γεωργίου στο Καδή, ανατολική όψη. Η αψίδα του Ιερού. (Φωτογραφία Ι. Λιάκουρα)

Γεώργιος, Άγιος στο Καδή

Περιοχή: θέση Καδή, περιοχή Μαρκόπουλου
Τύπος: Μονόχωρος καμαροσκέπαστος
Χρονολογία: βυζαντινή φάση

Περιγραφή:

Ο μικρός, μονόχωρος ναός βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκόπουλου, στην περιοχή όπου εκτείνονταν οι αρχαίοι δήμοι Αγνούντος και Μυρρινούντος ( δηλαδή όχι μακριά από το λόφο Δάγλα με τον Ταξιάρχη και τη Μερέντα με το ναό της Παναγίας).

Σήμερα, η εξωτερική όψη του ναού είναι ασβεστωμένη και έτσι δε διακρίνεται ο βυζαντινός του χαρακτήρας. Στη δυτική πλευρά, και πάνω από τη θύρα εισόδου, έχει εντοιχισθεί τμήμα αγάλματος.

 Στο εσωτερικό του σώζονται τοιχογραφίες βυζαντινής εποχής, που, ωστόσο, ακόμα δεν έχουν μελετηθεί.

Ο περιβάλλων χώρος είναι μαγευτικός, καθώς ο ναός βρίσκεται σε χαμηλό, περιφραγμένο ύψωμα μέσα σε αμπελώνα και κοντά σε ρέμα, όπου μπορεί να φτάσει κάποιος ακολουθώντας την οδό Μυρρινούντος (κοντά στο λόφο Δάγλα), και στη συνέχεια παρακάμπτοντας στην οδό Φιλομήλας. Από εδώ, στρίβοντας δεξιά, σε πολύ μικρή απόσταση, εύκολα θα διακρίνει το ναό στα δεξιά.

ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΟΣ (για πληροφορίες, Υπουργείο Πολιτισμού, 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων)