Αρχική Σελίδα Σχετικά Θέση Επικοινωνία  Sitemap
English  

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΡΧΕΓΟΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ - ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ

Τα βλαστικά κύτταρα, είναι αρχέγονα, πολυδύναμα κύτταρα των ζωικών οργανισμών, που διατηρούν την ικανότητα να διαιρεθούν και να διαφοροποιηθούν προς οποιοδήποτε κυτταρικό τύπο. Η μεγάλη φυσιολογική σημασία τους έγκειται στα δύο πολύ βασικά γνωρίσματά τους: ότι είναι αδιαφοροποίητα κύτταρα με την ικανότητα για συνεχή διαίρεση, αλλά και ότι κάτω από κατάλληλες πειραματικές συνθήκες είναι δυνατόν να οδηγηθεί η διαφοροποίησή τους προς συγκεκριμένο κυτταρικό τύπο.

Τα βλαστικά κύτταρα μπορεί να προέρχονται είτε από ενήλικες οργανισμούς, όπως είναι τα κύτταρα του μυελού των οστών, από έμβρυα, οπότε μιλάμε για εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα, ή από το αίμα του ομφάλιου λώρου.

Τα βλαστικά κύτταρα παρουσιάζουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς θεωρείται πως οι ιδιότητες που διαθέτουν ίσως μας οδηγήσουν σε πολλές λύσεις στο μέλλον, σε ότι αφορά κυρίως ανίατες, ασθένειες.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ), το οποίο πρόσφατα έχει ανακηρυχθεί Κέντρο Αριστείας στις Βιολογικές Έρευνες και τη Βιοτεχνολογία κατά την τελευταία αξιολόγηση του Ερευνητικού Ιστού της χώρας, διαθέτει στις τάξεις του σημαντικότατους επιστήμονες διεθνούς αποδοχής καθώς και σημαντικό έργο στον τομέα των Βιοϊατρικών Εφαρμογών. Αξιοποιώντας τη τεχνογνωσία του ΙΒΕΒ/ΕΙΕ και υλοποιώντας την ''Στρατηγική Ανάπτυξης του Ινστιτούτου'', για την οποία επιβραβεύθηκε κατά την αξιολόγηση από τη Διεθνή Επιτροπή Κριτών, ιδρύσαμε εταιρία τεχνοβλαστό την ΤΑΚ ΕΙΕ (Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του ΕΙΕ). Αντικείμενο της εταιρίας είναι η επεξεργασία και η φύλαξη βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου καθώς και η ανάπτυξη εφαρμογών των βλαστικών κυττάρων και της ιατρικής βιοτεχνολογίας.

Η ΤΑΚ ΕΙΕ, λειτουργεί ως εργαστήριο για την επεξεργασία και την φύλαξη βλαστικών κυττάρων ιδιωτών που επιθυμούν την ιδιωτική φύλαξη των βλαστικών κυττάρων του παιδιού τους. Μέσα στα πλαίσια του παραπάνω έργου η ΤΑΚ ΕΙΕ αποβλέπει στο να λαμβάνει και δημόσια δείγματα από γονείς που το επιθυμούν, ώστε να μετατραπεί στο μέλλον σε υβριδική τράπεζα, δηλαδή τράπεζα που φυλάσσει ιδιωτικά και δημόσια δείγματα ταυτόχρονα.

 

Φ. Κολίσης
Καθηγητής ΕΜΠ
Δ/ντης ΙΒΕΒ/ΕΙΕ


 
 
Δείτε σχετικά

 

Θέσεις Εργασίας
Προς το παρόν δεν υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας

Δελτίο Τύπου
Εγκαίνια της Τράπεζας Αρχέγονων Βλαστοκυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚ-ΕΙΕ)

Συνέντευξη Τύπου
Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚ-ΕΙΕ)
11.12.2007

Δημοσιεύματα στον Τύπο
:: Πρωτοποριακή μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων
NAFTEMPORIKI.GR 12.10.2009

:: Η Πρώτη Αυτόλογη Χορήγηση Βλαστοκυττάρων που φυλάσσονταν στη Biohellenika για τη Θεραπεία της Εγκεφαλικής Παράλυσης
Θεσσαλονίκη 7/9/2009

:: Πρωτοποριακή Επέμβαση Βλαστοκυττάρων στον Πνεύμονα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (09-10-2009)

:: Ελπίδα ζωής με την αναγέννηση του μυοκαρδίου με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων
Θεσσαλονίκη 25/9/2009

:: Επιτυχής επιθεώρηση των εργαστηρίων του ΤΑΚ ΕΙΕ (Biohellenika Αθηνών)

:: Τράπεζα Βλαστοκυττάρων στο Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών
Ελευθεροτυπία, 12.12.2007

:: Συνεργασία με εταιρεία
Τράπεζα βλαστικών κυττάρων εγκαινιάζει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

in.gr, 11.12.2007

:: Νέα τράπεζα αρχέγονων βλαστοκυττάρων
To Βήμα, 12.12.2007

:: Τράπεζα Αρχέγονων Βλαστοκυττάρων μέσω ΣΔΙΤ
Κέρδος, 12.12.2007

 

 

 


Last Update: 15.11.2013
© National Hellenic Research Foundation (NHRF), 48 Vassileos Constantinou Ave., 11635 Athens, Greece, Tel. +302107273700, Fax. +302107246618