Αναζήτηση
ΚΛΕΙΣΙΜΟFUNglucan
Development of a novel functional food enriched with β-glucans isolated from edible mushrooms of Greek habitats
Στόχος της παρούσας πρότασης είναι ο χαρακτηρισμός των ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων εκχυλισμάτων εδώδιμων μανιταριών του ελλαδικού χώρου, εμπλουτισμένων σε β-γλυκάνες, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων διατροφικών προϊόντων που συμβάλλουν στην πρόληψη παθολογιών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.
Η εταιρεία Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., με μακρά εμπειρία στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, θα συνεργαστεί με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για την ανάπτυξη ενός νέου λειτουργικού μπισκότου εμπλουτισμένου με εκχύλισμα β-γλυκανών από ελληνικά μανιτάρια.
Το έργο περιλαμβάνει:
Αξιολόγηση εδώδιμων μανιταριών ως προς την περιεκτικότητα σε β-γλυκάνες (ΓΠΑ).
Μελέτη πρεβιοτικών και ανοσορυθμιστικών ιδιοτήτων των εκχυλισμάτων με in vitro, ex vivo και in vivo πειράματα (ΓΠΑ, ΧΠ, ΕΙΕ).
Αποτίμηση τοξικότητας σε πειραματικά ζωικά μοντέλα και μελέτη της επίδρασης στη λειτουργία του εντερικού φραγμού.
Ανάπτυξη πιλοτικών προϊόντων σε εργαστηριακή και βιομηχανική κλίμακα (Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.) και
Κλινική μελέτη σε υγιείς ηλικιωμένους εθελοντές για την επιβεβαίωση των ευεργετικών επιδράσεων (ΧΠ).
Η πρόταση προσεγγίζει ολιστικά τη σχέση Αγροδιατροφής και Υγείας, αξιοποιώντας τη βιοποικιλότητα της ελληνικής μυκητοχλωρίδας για την παραγωγή λειτουργικών τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

