Αναζήτηση
ΚΛΕΙΣΙΜΟAgroWasteForNutritiousMushrooms
Valorization of agricultural by-products as new substrates for the production of Pleurotus mushrooms with high nutritional value – Development and clinical evaluation of an innovative polyvalent functional food (“mushroom snack”) with enhanced content in bioactive compounds (vitamin D and antioxidants)
Στο προτεινόμενο έργο τρεις ερευνητικοί φορείς (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) και η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μανιταριών στην Ελλάδα (Μανιτάρια Δίρφυς) πρόκειται να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός πολυδύναμου λειτουργικού τροφίμου (“σνακ μανιταριών”). Στα καινοτόμα χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα να παράσχει -μέσω της ευκολίας-ελκυστικότητάς του προς κατανάλωση από όλες τις ηλικιακές ομάδες- μεγάλου μέρους της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη D καθώς και σημαντικών ποσοτήτων αντιοξειδωτικών συστατικών, β-γλουκανών και απαραίτητων αμινοξέων. Τα επιλεχθέντα υποστρώματα και στελέχη Pleurotus θα χρησιμοποιηθούν -σε συνθήκες εμπορικής καλλιέργειας- για την παραγωγή μανιταριών με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και αφού συλλεχθούν, θα εκτεθούν σε υπεριώδη ακτινοβολία, θα αποξηρανθούν και θα αναμιχθούν με κατάλληλα φυσικά αρτύματα ώστε να προκύψει το τελικό προϊόν (“σνακ μανιταριών”). Ακολούθως, προβλέπεται λεπτομερής αξιολόγηση της χημικής σύστασης και των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του, καθώς και κλινική μελέτη σε 70 άτομα με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, με στόχο τη διαλεύκανση της ευεργετικής δράσης του στην ρύθμιση καρδιομεταβολικών δεικτών (δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες) και στην αύξηση συγκέντρωσης της βιταμίνης D στον ορό του αίματος. Επιπλέον θα προσδιοριστούν οι δευτερογενείς μεταβολίτες, θα χαρτογραφηθεί η απόδοση των δυνητικών διαφοροποιήσεων του μεταβολικού προφίλ των εθελοντών μετά την κατανάλωση του νέου προϊόντος και θα γίνει καταγραφή των μεταβολικών μονοπατιών που σχετίζονται με την κλινική παρέμβαση, ώστε να προκύψει ένα νέο πλήρως ελεγμένο-αξιολογημένο πολυδύναμο λειτουργικό τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας.

