ΕΣΠΑ 2021-2027

ΕΛΑΙΟΝ

Study and exploitation of olive oil as innovative raw material for special industrial applications to baby food products

Κατάσταση έργου
Ολοκληρωμένο
Πηγή χρηματοδότησης
Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» 2014 – 2020
Περίοδος υλοποίησης
02 ΙΑΝ 2019 - 30 ΝΟΕ 2021
Προϋπολογισμός ΕΙΕ
€65001
Συνολικός Προϋπολογισμός
€250000
Κωδικός έργου
ΔΕΡ6-0021436

Ο αποκλειστικός θηλασμός συνίσταται ως πρώτη φυσιολογική επιλογή για την σίτιση και θρέψη του βρέφους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Για το μεγάλο ποσοστό των βρεφών που δεν έχουν πρόσβαση στο μητρικό γάλα, η υποκατάσταση του μερικώς ή ολικά από ειδικά παρασκευάσματα για βρέφη και άλλες βρεφικές τροφές είναι απαραίτητη. Το περιεχόμενο της διατροφής του βρέφους σε λίπος κατά τα πρώτα στάδια της ζωής προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξή του και είναι φορέας απαραίτητων βιταμινών. Μέχρι σήμερα συνήθης πρακτική της βιομηχανίας τροφίμων για την παραγωγή προϊόντων παρασκευασμάτων για βρέφη και παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας, είναι η χρήση φυτικών ελαίων που παράγονται σε τροπικές και Β. Ευρωπαϊκές χώρες όπως το φοινικέλαιο, το έλαιο καρύδας και το κραμβέλαιο. Το ελαιόλαδο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φυτικά έλαια έχει υψηλή σύσταση σε κατάλληλά λιπαρά οξέα για την σίτιση του βρέφους. Το γεγονός αυτό καθιστά ιδανική την χρήση του ως Α’ ύλη σε παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Το έργο ΕΛΑΙΟΝ στοχεύει για πρώτη φορά, σε εθνικό επίπεδο, στην αξιοποίηση του ελαιολάδου σε παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, σε πιλοτική μονάδα παραγωγής βρεφικού γάλακτος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αγρίνιο).

Κατάσταση έργου
Ολοκληρωμένο
Πηγή χρηματοδότησης
Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» 2014 – 2020
Περίοδος υλοποίησης
02 ΙΑΝ 2019 - 30 ΝΟΕ 2021
Προϋπολογισμός ΕΙΕ
€65001
Συνολικός Προϋπολογισμός
€250000
Κωδικός έργου
ΔΕΡ6-0021436
Επιστημονική Υπεύθυνη
Ειδική Λειτουργική Επιστήμονας (ΕΛΕ A)