ΕΣΠΑ 2021-2027

SUSTNANOCELL

Sustainable production of bacterial cellulose and its nanoscale modification for incorporation into food related matrices

Κατάσταση έργου
Ολοκληρωμένο
Πηγή χρηματοδότησης
ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ - ΕΛΙΔΕΚ - "Ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών"
Περίοδος υλοποίησης
01 ΑΠΡ 2023 - 31 ΜΑΡ 2025
Προϋπολογισμός ΕΙΕ
€110191
Συνολικός Προϋπολογισμός
€110191
Κωδικός έργου
07664

Η πρόταση SUSTNANOCELL  βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμα υποπροϊόντα της βιομηχανίας βιοντίζελ (π.χ. ακατέργαστη γλυκερόλη και πρωτεΐνες που εμπεριέχονται στην ηλιόπιτα-SFM) και σε διάφορα παραπροϊόντα της βιομηχανίας ζαχαροπλαστικής που παράγονται κατά τη διαδικασία κατασκευής, διατίθενται από τους καταναλωτές και τις υπηρεσίες τροφοδοσίας ή επιστρέφονται ως ληγμένα προϊόντα, για την παραγωγή νανογαλακτωμάτων και βιοαποικοδομήσιμων μεμβρανών για εφαρμογές ενεργής συσκευασίας τροφίμων. Η SUSTNANOCELL θα αναπτύξει καινοτόμα βιο-επεξεργασία για την παραγωγή υδρολυμάτων ζύμωσης πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιώντας ‘βιώσιμη’ και ‘πράσινη’ ενζυματική κατάλυση. Υδρολύματα πλούσια σε C6 και ακατέργαστη γλυκερόλη θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης (BC) χρησιμοποιώντας το επιλεγμένο βακτηριακό στέλεχος. Η BC θα υποβληθεί σε ex-situ τροποποίηση μέσω συγκεκριμένων τεχνικών όξινης και ενζυμικής υδρόλυσης και θα μετατραπεί σε νανοδομές, π.χ νανοκρυστάλλους. Βασικές αρχές που συσχετίζουν την πρώτη ύλη, τις μεθόδους προετοιμασίας των νανοδομών BC και τις λαμβανόμενες φυσικοχημικές ιδιότητες των νανοσωματιδίων θα καθοριστούν με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Η νέα προσέγγιση της πολλαπλής στρώσης θα αξιολογηθεί για τη διαμόρφωση νανο-συστημάτων γαλακτωματοποίησης που ενσωματώνουν βακτηριακή νανοκυτταρίνη ως γαλακτωματοποιητή.Θα εκτιμηθεί η καταλληλότητά τους για υποκατάσταση trans και κορεσμένων λιπιδίων όπως και μεταφορά βιοδραστικών ενώσεων, π.χ d-λιμονένιο από φλούδες εσπεριδοειδών σε συστήματα τροφίμων. Ταβιοαποικοδομήσιμα φιλμ θα παραχθούν με τη χρήση πρωτεϊνών SFM υψηλής καθαρότητας και βακτηριακής νανοκυτταρίνης ως παράγοντα ενίσχυσης. Η καλή τους απόδοση θα επιβεβαιωθεί μέσω του προσδιορισμού των μηχανικών ιδιοτήτων, της διαπερατότητας νερού και των ιδιοτήτων φραγής στο οξυγόνο. Η πρωτεΐνης στη μήτρα του βιοπολυμερούς θα έχει διπλό ρόλο ως πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών και ως φορέας τους για την παράταση της διάρκειας ζωής στο τρόφιμο.

Κατάσταση έργου
Ολοκληρωμένο
Πηγή χρηματοδότησης
ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ - ΕΛΙΔΕΚ - "Ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών"
Περίοδος υλοποίησης
01 ΑΠΡ 2023 - 31 ΜΑΡ 2025
Προϋπολογισμός ΕΙΕ
€110191
Συνολικός Προϋπολογισμός
€110191
Κωδικός έργου
07664
Επιστημονική Υπεύθυνη
Ερμίντα Τσούκο
Μεταδιδακτορική Συνεργάτιδα