Αρχική Σελίδα ΙΒΕ

EN

 
invisible space
Invisible Space

Το ερευνητικό πρόγραμμα

Invisible Space

Η Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας

Invisible Space

Εκδοτική Δραστηριότητα

Invisible Space

Εκθέσεις

Invisible Space

Ορολογία

Invisible Space

Δελτίο Παραγγελίας Βιβλιοαμφιάστη 3

Invisible Space

Επικοινωνία

Invisible Space

 

Invisible Space

 

 

 

Invisible Space

Εκδοτική Δραστηριότητα

Invisible Space

Από την Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα οι ακόλουθες εκδόσεις:

Μπάμπης Λέγγας - Νίκη Τσιρώνη, Η τέχνη της βιβλιοδεσίας. Θησαυροί της πόλης των Ιωαννίνων, Ιωάννινα 2003

Βιβλιοαμφιάστης 1
Ο πρώτος τόμος της περιοδικής έκδοσης για την ελληνική βιβλιοδεσία Βιβλιοαμφιάστης εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Μπάμπη Λέγγα, βιβλιοδέτη και προέδρου της μεταγενέστερης Ελληνικής Εταιρείας Βιβλιοδεσίας, και με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων της τέχνης και του πνεύματος.

Η επιστημονική καινοτομία του ήταν αναμφισβήτητα η ενασχόληση με την ελληνική βιβλιοδεσία. Σήμερα μοιάζει φυσικό να αναφερόμαστε στην ελληνική παράδοση αυτής της τέχνη αλλά πριν από μια δεκαετία όμως, με δεδομένη την έλλειψη επιστημονικών μελετών για το παρελθόν και το παρόν της τέχνης της βιβλιοδεσίας, ο όρος ήταν παρακινδυνευμένος. Ωστόσο, οι μελέτες που εκδόθηκαν από έγκυρους ερευνητές του χώρου της ιστορίας, της επιστήμης και της τέχνης του βιβλίου, απέδειξαν ότι πράγματι μπορούμε να μιλάμε για ελληνική βιβλιοδεσία και ότι η μελέτη της ιστορίας της είναι έργο δύσκολο κυρίως στην οριοθέτησή του αλλά εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς προσθέτει πολύτιμες ψηφίδες στη μορφοποίηση της εικόνας της ιστορίας του βιβλίου και του ελληνικού πολιτισμού.

Βιβλιοαμφιάστης 2:
Ο δεύτερος τόμος του Βιβλιοαμφιάστη που εκδόθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλιοδεσίας, κατέδειξε νέες πτυχές της ιστορίας της Βιβλιοδεσίας, δίνοντας κυρίως έμφαση στις αλληλεπιδράσεις αυτής της τέχνης στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Στον τόμο περιέχονται μελέτες για ζητήματα τεχνικής της βιβλιοδεσίας κατά τους βυζαντινούς, μεταβυζαντινούς και νεώτερους χρόνους, για σημαντικούς βιβλιοδέτες και βιβλιοδετεία του παρελθόντος καθώς και για τη διδασκαλία της βιβλιοδεσίας.

Βιβλιοαμφιάστης 3:
Στον τρίτο τόμο του Βιβλιοαμφιάστη δημοσιεύονται τα πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο ''Το Βιβλίο στο Βυζάντιο. Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Βιβλιοδεσία'' το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ομότιτλου ερευνητικού προγράμματος. Οι τρεις φορείς που υλοποίησαν το πρόγραμμα καθώς και το συνέδριο (Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τμήμα Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο) αποφάσισαν τα πρακτικά να κυκλοφορήσουν ως τρίτος τόμος έτσι ώστε να ενταχθούν στο σώμα των μελετών για την ελληνική βιβλιοδεσία.

Οι εργασίες που δημοσιεύονται στο τρίτο τόμο του Βιβλιοαμφιάστη είναι είτε θεωρητικές εργασίες που ασχολούνται με θέματα όπως το βυζαντινό σχολείο, το βιβλίο στο όνειρο είτε εργασίες που επικεντρώνονται στη μελέτη συγκεκριμένων συλλογών και θεματικών ενοτήτων.

Πρακτικά ΣΤ’ Διεθνούς Συμποσίου Ελληνικής Παλαιογραφίας (Δράμα, 21-27 Σεπτεμβρίου 2003), Αθήνα 2008.
Επιστημονική επιμέλεια: Βασίλης Άτσαλος - Νίκη Τσιρώνη

Τα Πρακτικά του ΣΤ’ Διεθνούς Συμποσίου Ελληνικής Παλαιογραφίας, περιέχουν τις ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο. Μεταξύ άλλων περιέχονται εργασίες των: Mgr Paul Canart, Dominique Grosdidier de Matons, Pul Gehin & Matoula Kouroupou, Inmaculada Pérez Martín, Annaclara Cataldi Palau, Guglielmo Cavallo, Diether Roderich Reinsch, Erich Lamberz κ.ά. 

 

 

 

 
Invisible Space Invisible Space

    Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 116 35, Αθήνα - Τηλ.: +30.210.72.73.700

Invisible Space
Invisible Space

 

© Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών

Invisible Space