Αρχική Σελίδα ΙΒΕ

EN

 
invisible space
Invisible Space

Το ερευνητικό πρόγραμμα

Invisible Space

Η Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας

Invisible Space

Εκδοτική Δραστηριότητα

Invisible Space

Εκθέσεις

Invisible Space

Ορολογία

Invisible Space

Δελτίο Παραγγελίας Βιβλιοαμφιάστη 3

Invisible Space

Επικοινωνία

Invisible Space

 

Invisible Space

 

 

 

Invisible Space

To Ερευνητικό Πρόγραμμα

Invisible Space

Το ερευνητικό πρόγραμμα ''Το Βιβλίο στο Βυζάντιο. Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή βιβλιοδεσία'' ξεκίνησε το 2002 από το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών μετά από πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλιοδεσίας και σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Την επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος είχε η δρ. Νίκη Τσιρώνη.

Το πρόγραμμα εστίασε στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο (ως τα τέλη του 18ου αιώνα) καλύπτοντας διάφορες πτυχές της βιβλιοδεσίας. Σε γενικές γραμμές τα θέματα που καλύφθηκαν εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες που αφορούν:
α) σε κατηγορίες βιβλιοδεσιών που καθορίζονται από το υλικό (πολυτελείς, δερματόδετες, υφασμάτινες κλπ)
β) στη μελέτη των εικαστικών θεμάτων που άπτονται του βιβλίου και της διακόσμησής του και
γ) στη λειτουργική χρήση του βιβλίου και στο συμβολισμό του.

Οι μελέτες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσιάστηκαν σε Διεθνές Συνέδριο υπό τον ίδιο τίτλο που πραγματοποιήθηκε 13-16 Οκτωβρίου 2005 στο Αμφιθέατρο ''Λεωνίδας Ζέρβας'' του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώθηκαν δύο παρουσιάσεις αξιόλογων βιβλιοδεσιών στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.
Τα πρακτικά του συνεδρίου αυτού δημοσιεύτηκαν το 2008 ως τρίτος τόμος της περιοδικής έκδοσης για την ελληνική βιβλιοδεσία, Βιβλιοαμφιάστης, που εκδίδεται από την Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα κατέδειξε, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και γενικότερα, την αποδοχή της μελέτης της βιβλιοδεσίας ως ιστορικό τεκμήριο το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την εξέλιξη του πνεύματος ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται στον μελετητή ως στοιχείο του υλικού πολιτισμού για την περαιτέρω διερεύνηση του ιστορικού παρελθόντος. Ταυτόχρονα νομιμοποίησε την συμμετοχή ειδικοτήτων που δεν εμπίπτουν στο χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών, όπως οι συντηρητές βιβλίων, οι βιβλιοδέτες αλλά και οι συλλέκτες.

Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2005 ως δεύτερη φάση του προγράμματος ''Το Βιβλίο στο Βυζάντιο'' για να επιλύσει ή να επεξεργαστεί περαιτέρω ζητήματα που τέθηκαν στην πρώτη φάση, όπως για παράδειγμα αυτό της ορολογίας. Το πρόγραμμα ΣΕΒΥ (Σύγχρονες Εφαρμογές βυζαντινής και μεταβυζαντινής βιβλιοδεσίας) που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ και ολοκληρώθηκε το 2008, είχε στόχο τη συστηματοποίηση της μελέτης της βιβλιοδεσίας αλλά και τη σύνδεσή της με την παραγωγή. Οι επιμέρους εργασίες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ελπίζουμε ότι θα αποδειχθούν πολλαπλά χρήσιμες στους μελετητές της βιβλιοδεσίας.


 

 

 

 

 
Invisible Space Invisible Space

    Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 116 35, Αθήνα - Τηλ.: +30.210.72.73.700

Invisible Space
Invisible Space

 

© Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών

Invisible Space