English  


To E.I.E Οργάνωση ΕΙΕ Ινστιτούτα   E.K.T. Υπηρεσίες & Δραστηριότητες Προσωπικό Εκδόσεις Νέα Βιβλιοθήκη Links  


ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Δρώμενα 2005-2006
 

 

Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000-2006

 
ΕΡΓΟ ''ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΘΥΡΕΣ-2oς Κύκλος''
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Δρώμενα 2005-2006


Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου υπέβαλε σχετική πρόταση με τίτλο: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Δρώμενα 2005-2006 με στόχο να αναδείξει τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και να συμβάλλει στη διάχυση, προβολή και κατανόησή τους από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, επιστημονικό και ευρύ κοινό.

Η πρόταση αυτή, μεταξύ των τριών πρώτων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνει τρεις επί μέρους δράσεις:

1. Η ''Ανακάλυψη της Ελλάδας'' Στα Βήματα του Παυσανία: αρχαιογνωσία, αρχαιολογία, εθνική ταυτότητα. Η δράση αυτή έχει τρεις άξονες:

  1. Έκθεση υλικού - πολυτίμων χειρογράφων, σπανίων βιβλίων και εικαστικού υλικού, στον εκθεσιακό χώρο του ΕΙΕ (Μάιος 2007) σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Αθηνών
  2. Διεθνές Συμπόσιο (3-5 Μαΐου 2007) με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ερευνητών
  3. Επιμορφωτικές Διαλέξεις που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό (8, 15, 22, 29 Μαΐου 2007)


Στα βήματα του Παυσανία
Διεθνές Συμπόσιο, Εκθέσεις, Ντοκυμαντέρ, Διαλέξεις
3-31 Μαίου 2007

2. Αφιέρωμα ''Έτος Φυσικής-Έτος Einstein'', που περιλαμβάνει:

  1. Δημιουργία εκλαϊκευτικού ντοκιμαντέρ σε DVD με τίτλο ''Φυσικής Περίπλους - Η Γένεση της Σύγχρονης Φυσικής'' το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της β΄ και γ' Λυκείου και σε πρωτοετείς φοιτητές.
  2. Έκδοση του εκλαϊκευτικού άρθρου ''Η θεωρία της ειδικής και γενικής σχετικότητας'' του ίδιου του Αϊνστάιν, που θα συνοδεύει το DVD.

3. Σχολείο Φαρμάκων

Διοργάνωση workshop σχεδιασμού φαρμάκων, από ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας του ΕΙΕ με στόχο την προσέλκυση νέων ανθρώπων και την ενθάρρυνση/παρότρυνση αυτών να στραφούν στην επιστήμη και ειδικότερα στη Δομική Βιολογία/Χημεία (κατευθυνόμενος-από τη δομή-σχεδιασμός φαρμάκων). (σε συνεργασία με το Διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα ''Διδακτική της Χημείας και Νέες εκπαιδευτικές τεχνολογίες'').
Οι ''σπουδαστές'' (20 φοιτητές ΑΕΙ-Χημείας/Χημικής Μηχανικής/Φαρμακευτικής/Βιολογίας/ Βιοχημείας) έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη σπουδαιότητα της έρευνας στην υγεία, τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στη Δομική Βιολογία/Χημεία εστιάζοντας στο σχεδιασμό/σύνθεση φαρμάκων με μεθόδους πρωτεϊνικής κρυσταλλογραφίας ακτίνων-Χ, υπολογιστικής/συνθετικής χημείας και δομικής γονιδιωματικής.

Περιλαμβάνει:

  • Διαλέξεις-Βασικές αρχές μοριακού σχεδιασμού
  • Εξοικείωση με έννοιες: πρωτεϊνική δομή-δεσμοί-γωνίες-αλληλεπιδράσεις
  • Σχεδιασμός/Κατασκευή μοντέλων κρυσταλλικών δομών
  • Μοριακή απεικόνιση λειτουργίας/δράσης φαρμάκων
  • Έκθεση ανοικτή στο κοινό
  • posters ''σπουδαστών''

 

 

 

   

Last Update: 08.10.2007
© National Hellenic Research Foundation (NHRF), 48 Vasileos Konstantinou Ave., 11635 Athens, Greece, Tel. +302107273700, Fax. +302107246618