ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ > Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών

 

Β9. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚEΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚEΣ ΕΠΙΧΕΙΡHΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑIΟ /ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ
(Ευρυδίκη Σιφναίου, Ευδοκία Ολυμπίτου)

Η συλλογή περιλαμβάνει τεκμηριωτικό υλικό προερχόμενο από ιστορικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και βιοτεχνικές δραστηριότητες σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για αξιόλογα μνημεία που αποτελούν μέρος της βιομηχανικής και βιοτεχνικής κληρονομιάς μας. Αξιοποιεί μέρος παλαιοτέρων καταγραφών του ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικών του προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για την ιστορία των επιχειρήσεων και τη βιομηχανική αρχαιολογία.
 Η προσέγγισή είναι διεπιστημονική, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη γνώση για την κτιριακή εγκατάσταση των βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, τη λειτουργία, τον εξοπλισμό, την παραγωγή και για τους εργαζόμενους σε αυτά. Με αυτό τον τρόπο τα μνημεία που συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή προσφέρουν πρωτογενές υλικό για την ιστορία των επιχειρήσεων, τη βιομηχανική αρχαιολογία και την ιστορία των τεχνικών.
Αν και η παρούσα συλλογή δεν είναι εξαντλητική, η επιλογή που έγινε θεωρείται αντιπροσωπευτική καθώς περιλαμβάνει προβιομηχανικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές μονάδες και εργαστήρια. Πολλά από αυτά έχουν εκλείψει ή καταστράφηκαν, παρά τις προσπάθειες διάσωσης των κτηρίων και των αρχειακών τεκμηρίων που συχνά περιελάμβαναν.
Από την άποψη αυτή, λοιπόν, η ψηφιακή συλλογή αποτελεί μάρτυρα της ύπαρξης και άνθησής τους. Άλλες εγκαταστάσεις γνώρισαν καλύτερη τύχη και χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες πολλών φορέων, και στον έγκαιρο εντοπισμό και την τεκμηρίωση από το ΚΝΕ, αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Άλλες εγκαταστάσεις συνεχίζουν να λειτουργούν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή, στην ανθρώπινη επιβίωση και στη διοχέτευση της δημιουργικότητας-επιχειρηματικότητας των νησιωτών. Με αυτό τον τρόπο η συλλογή προσπαθεί να συμβάλει στη διάσωση και ανάδειξη της ιστορίας των νησιών του Αιγαίου.
Στο έργο συμμετείχαν οι ερευνητές Ιωάννα Βαλλίνα, Κατερίνα Δέδε, Μαρία Μαυροειδή, Γιώργος Πασχαλίδης, Ευδοκία Ολυμπίτου και Ευρυδίκη Σιφναίου. Η μεταγραφή των ελληνικών χαρακτήρων σε λατινικούς έγινε με βάση το Ελληνικό Πρότυπο του ΕΛΟΤ 743, 2η έκδοση.
Η συλλογή αποτελείται από φωτογραφίες ιστορικών βιομηχανικών μνημείων και βιοτεχνικών εργαστηρίων στο Αιγαίο, έγγραφα, σχέδια καθώς και αντικείμενα που σχετίζονται με αυτά. Οι λήψεις είναι πρωτότυπες, ενώ όταν πρόκειται για φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από βιβλία ή άλλα έντυπα σημειώνεται η πηγή προέλευσης του τεκμηρίου.

Δείτε περισσότερα:

 

 

 


 
   

© National Hellenic Research Foundation (NHRF), 48 Vassileos Constantinou Ave., 11635 Athens, Greece, Tel. +302107273700, Fax. +302107246618