Ειδικές Μορφωτικές Εκδηλώσεις ''ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ'' 2011-2012

 

A΄ Κύκλος Ομιλιών: Κοινωνία & Υγεία με αναφορά στη συμβολή της  Χημείας
01-30 Νοεμβρίου 2011

Ο νέος κύκλος των ομιλιών Κοινωνία και Υγεία, που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για ενδέκατη χρονιά κάλυψε σημαντικά θέματα υγείας, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για  τα σύγχρονα επιτεύγματα και τις εξελίξεις στην ιατρική, τα θεαματικά άλματα και τη σημασία των βιοεπιστημών, αλλά και για τη συμβολή της Χημείας στην ανακάλυψη χημειοπροστατευτικών προϊόντων και νέων φαρμάκων. Η τελευταία θεματολογία επιλέγει σε συνέχεια του μεγάλου αφιερώματος στο διεθνές Έτος Χημείας  που ξεκίνησε τον προηγούμενο Φεβρουάριο στο ΕΙΕ.
Στον ίδο κύκλο εντάχθηκαν  τα Κυριακάτικά Πρωινά, ένα σύνολο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που απευθύνονταν κυρίως σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Σεμινάρια Χημείας για εκπαιδευτικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Η πρώτη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Σέκερη ως ελάχιστη προσφορά στο έργο και τη φυσιογνωμία του. Ο ίδιος  θεσμοθέτησε στο πρόγραμμα των μορφωτικών εκδηλώσεων τον κύκλο ομιλιών «Κοινωνία & Υγεία» και ακούραστα σχεδίαζε, συμμετείχε και συντόνιζε όλες τις ομιλίες, με την προσωπική του δε ακτινοβολία διοχέτευε απλόχερα την επιστημονική του σοφία με σαφήνεια και απλότητα.

 

Ο κύκλος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας και Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και την Ένωση Ελλήνων Χημικών.

 

 

Γ΄ Κύκλος Ομιλιών: Οι κρίσεις και ο καταλυτικός τους ρόλος στον μεσαιωνικό κόσμο
7 - 28 Φεβρουαρίου 2012

Ο κύκλος αυτός σχεδιάσθηκε από το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών με στόχο τη μελέτη των ποικίλων κρίσεων που συνέβησαν στο παρελθόν καθώς η βίωση μιας κρίσης, όπως η σημερινή, αυξάνει το ενδιαφέρον  για τέτοιου είδους ιστορικές προσεγγίσεις.

Ο μεσαιωνικός κόσμος, βυζαντινός, δυτικός και ανατολικός, συνιστά πρόσφορο πεδίο μελέτης. Κρίσεις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, θεσμών, διεθνών σχέσεων κ.ά. έπλητταν τις κοινωνίες της εποχής, άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε καθολικά.

Η θεματική των διαλέξεων επιχειρεί να προβάλει ποικίλες περιπτώσεις και φαινόμενα, όπως επίσης αποσκοπεί να αναδείξει, μεταξύ άλλων, τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίστηκαν τέτοιου είδους κρίσεις από διαφορετικούς μεσαιωνικούς πολιτισμούς.

Οι κρίσεις υπήρξαν πάντοτε επώδυνες και ως επί το πλείστον αναπόφευκτες. Σπάνια ήταν δυνατόν να διαγνωσθεί με ακρίβεια η κατάσταση που θα επακολουθούσε, ωστόσο ήταν βέβαιο ότι θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο εξελίξεων.

 

 

Δ΄ Κύκλος Ομιλιών: Eυρωπαϊκό έτος ενεργού γήρανσης & Αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών 2012
6 - 27 Μαρτίου 2012

Mε αφορμή την ανακήρυξη του 2012 ως Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών,  ένας ομώνυμος κύκλος ομιλιών εντάχθηκε στο Πρόγραμμα των μορφωτικών εκδηλώσεων του ΕΙΕ.
Το Ευρωπαϊκό Έτος είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία (πολίτες και πολιτικούς) στις νέες προκλήσεις που προκύπτουν από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής (απασχόληση, υγειονομική περίθαλψη, επιμόρφωση ενηλίκων, εθελοντισμός, κ.ά.) και να ενθαρρύνει όλους τους φορείς στη χάραξη μιας νέας πολιτικής.
H αγωνία του ανθρώπου και η ελπίδα του για την κατάκτηση του «ελιξιρίου της ζωής» εμφανίζεται από τα πρώιμα κιόλας χρόνια του πολιτισμού. Η ανθρωπότητα αγωνιωδώς αναζήτησε να βρει απαντήσεις τόσο στο φαινόμενο της γήρανσης όσο και του θανάτου, αναπτύσσοντας ποικίλες φιλοσοφικές και θρησκευτικές θεωρίες. Σήμερα το φαινόμενο της γήρανσης απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία και αντιμετωπίζεται πολυσύνθετα από διάφορους επιστημονικούς κλάδους (βιοϊατρικές, κοινωνιολογικές και οικονομικές επιστήμες).
Η θεαματική αύξηση του προσδόκιμου ζωής τα τελευταία πενήντα χρόνια, ακόμα και σε χώρες του τρίτου κόσμου -ομιλούμε πλέον για τέταρτη ηλικία- προβληματίζει τη σύγχρονη κοινωνία. Οι γιατροί και οι βιολόγοι αναζητούν εξηγήσεις για το φαινόμενο της μακροζωίας, ενώ κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, νομικοί, κ.ά εξετάζουν τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού στο κοινωνικό σύνολο και στο ευ ζην, την ευζωία.
Τι σημαίνει όμως ενεργός γήρανσης; Ότι η ζωή συνεχίζεται αμείωτη και ως εκ τούτου η κοινωνία οφείλει να εκτιμά ολοένα περισσότερο τη συμβολή των μεγαλυτέρων και να τους παρέχει ευκαιρίες, όπως:

  • Να εξακολουθούν να εργάζονται και να μοιράζονται την πείρα τους
  • Να εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία
  • Να ζουν όσο το δυνατόν πιο υγιείς και να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους

Με γνώμονα τα ανωτέρω οι  διεπιστημονικές εκδηλώσεις που εντάχθηκαν στον κύκλο αυτό, στόχευαν στην ενημέρωση του κοινού για τις  νεότερες εξελίξεις στην έρευνα και κλινική πράξη στον τομέα της αντιγήρανσης. Παράλληλα, η συνύπαρξη θετικών και ανθρωπιστικών ινστιτούτων στο ΕΙΕ έδωσε την ευκαιρία για την αναζήτηση αντίστοιχων προβληματισμών σχετικά με την αντιμετώπιση της  γήρανσης  στις ιστορικές πηγές.

Διοργάνωση: Ινστιτούτα Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) και  Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ), ΕΙΕ 
σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής  και Αντιγήρανσης (ΕΕΕΠΙΑ), το British Council και ZitaCongress

 

 

E΄ Κύκλος Ομιλιών: Ανάγκη και Δίκαιο Μέσα από την ιστορική προοπτική…
3 - 24 Απριλίου 2012

Ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι δικαιικοί θεσμοί σε περιόδους όπου οξύνεται η δυσχέρεια στην ικανοποίηση των βιοτικών και μη αναγκών των ανθρώπων; Μπορεί και πώς το δίκαιο να γίνει αρωγός στην άμβλυνση των ανταγωνισμών που προκαλεί η έλλειψη ουσιωδών αγαθών, υλικών και μη;

Πώς επηρεάζεται η πολιτειακή δομή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης; Πώς απαντά η οργανωμένη πολιτικά κοινότητα σε απειλές για την ύπαρξή της (αμφισβήτηση εδαφικής ακεραιότητας, ένοπλη αμφισβήτηση του κυρίαρχου κοινωνικού-οικονομικού μοντέλου, θεομηνίες, οικονομικές κρίσεις); Μπορεί και πώς η πολιτική κοινότητα να δράσει προληπτικά και να περιορίσει ή να ακυρώσει τις συνέπειές τους;
Σε αυτά τα ερωτήματα, που για μία ακόμα φορά ήρθαν στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, κλήθηκαν οι ομιλητές του κύκλου αυτού, να αναστοχαστούν τους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες μέσα στον ιστορικό χρόνο αντιμετώπισαν (άλλες επιτυχώς και άλλες όχι) παρόμοιες απειλές και κατόρθωσαν (σε μικρό ή μεγάλο βαθμό) να αντεπεξέλθουν.

Ο κύκλος διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας του Δικαίου στο πλαίσιο των μορφωτικών εκδηλώσεων του ΕΙΕ

 

 

Φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας 2011 (FEST11: Festival of Science and Technology)
15-18 Δεκεμβρίου 2011

Διοργάνωση ΕΙΕ, British Council
σε συνεργασία με openscience.gr & Διερευνητική Μάθηση

Από 15-18 Δεκεμβρίου 2011 διοργανώθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το British Council και άλλους φορείς το Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2011.

Το FEST11, μια γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, είχε ως στόχο την εξοικείωση μικρών και μεγάλων με τις έννοιες, τη μεθοδολογία και τα μυστικά της επιστημονικής σκέψης αλλά και τις εφαρμογές της έρευνας στην καθημερινή μας ζωή. Στο πρόγραμμα ομιλιών του FEST11, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ερευνητές μίλησαν  για τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονες ανακαλύψεις, ενώ ειδικοί της επικοινωνίας της επιστήμης ανέδειξαν τα «εργαλεία» σύνδεσης επιστήμης και κοινωνίας.

Το τετραήμερο αυτό της Επιστήμης περιλάμβανε: εργαστήρια, επιστημονικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά δρώμενα και πειράματα καθώς και οργανωμένη ξενάγηση στην έκθεση «Άβαξ – Πλευρές της ιστορίας των υπολογιστών στην Ελλάδα», απευθυνόταν  δε κυρίως σε μαθητές και χομπίστες της τεχνολογίας.  Οι μαθητές Λυκείου και οι ενήλικες συμμετείχαν  σε εργαστήρια ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών, εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα και φορητές συσκευές και κατασκευής μικροηλεκτρονικών συσκευών.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν απογευματινές παρουσιάσεις που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών διαλέξεων από προσωπικότητες της επιστήμης και της επικοινωνίας και απευθύνονταν σε νέους επιστήμονες, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον τελικό του προγράμματος School LAB (www.school-lab.org) για την επικοινωνία της επιστήμης στα σχολεία, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το British Council σε συνεργασία με την i-create του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων.

 

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ
Ανακαλύπτοντας τον θαυμαστό κόσμο της Χημείας μέσα από Θεατρικά, Διαδραστικά Δρώμενα και  Πειράματα
13 - 20 Νοεμβρίου 2011

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών διοργάνωσε στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Χημείας  και με την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, τα Κυριακάτικα Πρωινά, μια σειρά από διαδραστικά, θεατρικά δρώμενα και πειράματα που σκοπό έχουν να μεταφέρουν στους νέους και το ευρύτερο κοινό την ομορφιά και φαντασία της επιστημονικής σκέψης και να αποκαλύψουν τη μεγάλη προσφορά της Χημείας στην καθημερινή μας ζωή.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΙΟΦΧ/ΕΙΕ, την Ένωση Ελλήνων Χημικών, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας, την εταιρεία “Anachem Diagnostics”, καθώς και από  καθηγητές και μαθητές Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης.

 

 

 

Πληροφορίες:

κ. Μαίρη Κοντογιάννη, τηλ. 210.7273.516, E- mail: mkont @eie.gr