ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ > Τομέας Ελληνικής & Ρωμαϊκής Αρχαιότητος
 

Ψηφιακές Εφαρμογές

   
 

Το ερευνητικό έργο «Mapping Ancient Cultural Encounters: Greeks in Iran ca. 550 BC - ca. AD 650» (επιστημονικός συντονισμός: Αντιγόνη Ζουρνατζή, Διευθύντρια Ερευνών, Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ) έρχεται να καλύψει ένα κενό στις γνώσεις μας για τις ελληνικές-ιρανικές σχέσεις στην αρχαιότητα μέσα από μια συστηματική καταγραφή, κριτική αξιολόγηση και συνδυαστική μελέτη των ποικίλων τεκμηρίων, που αφορούν στην ελληνική παρουσία και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ιρανικού και του ελληνικού στοιχείου εντός της επικράτειας του σύγχρονου κράτους του Ιράν από την αχαιμενιδική έως και την σασανιδική περίοδο.
Το έργο φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Μερική χρηματοδότηση της έρευνας στο θέμα: 2014-2015, συλλογικό έργο «Κύρτου πλέγματα» του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ (ΕΣΠΑ 2007-2013, Δράση ΚΡΗΠΙΣ I)· 2017-2020, έργο συνεργασίας Johns Hopkins University – ΕΙΕ «Material Entanglements in the Ancient Mediterranean and Beyond» (The J. Paul Getty Foundation Connecting Art Histories initiative).

Δείτε περισσότερα | Ηλεκτρονική διεύθυνση ιστοτόπου: http://iranohellenica.eie.gr/

 

Ψηφιακή εφαρμογή της Χριστίνας Κοκκινιά (Ερευνήτριας Γ', Ερευνητικό Πρόγραμμα Ελληνικής Ανατολής, ΚΕΡΑ) με μια πρώτη δημοσίευση των πρωτότυπων κειμένων, αγγλικής μετάφρασης, σχολιασμού, ευρετηρίων και βιβλιογραφίας των αρχαίων επιγραφών που προέρχονται από την αρχαία πόλη Βουβών της σημερινής Νοτιοδυτικής Τουρκίας. Ο διαδραστικός ιστοχώρος περιλαμβάνει εξάλλου χάρτες, πλάνα, φωτογραφίες, και σύντομη παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής. Στο προσεχές μέλλον θα προστεθούν επιγραφικά ευρήματα που ήρθαν στο φως μετά τη δημοσιέυση του τόμου Ch. Kokkinia (ed.), Boubon : The Inscriptions and Archaeological Remains : A Survey 2004-2006, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 60, Athens 2008 (p. x, 193, XXIII pl., 1 fold. map.) ISBN 960-7905-47-5.

Ηλεκτρονική διεύθυνση εφαρμογής

 

Ο ιστότοπος Κύπριος Χαρακτήρ. Ιστορία, Αρχαιολογία & Νομισματική της Αρχαίας Κύπρου δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Τα αργυρά νομίσματα των βασιλέων της Κύπρου: νομισματική και ιστορία της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου (6ος-4ος αι. π.Χ.) (SilCoinCy)» και υλοποιείται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ), Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) με Επιστημονική Υπεύθυνη την Ευαγγελινή Μάρκου (Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ερευνητικό Πρόγραμμα Ελληνικός Κόσμος και Ανατολή, ΚΕΡΑ). Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη δράση «ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ» που εντάσσεται στο πλαίσιο του 4ου Στρατηγικού Στόχου του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΠΕΔΒΜ) του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τίτλο «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους. Πυρήνα του ιστότοπου αποτελεί η νομισματική βάση δεδομένων, η οποία θα φιλοξενεί σημαντικό αριθμό κυπριακών νομισμάτων (6ος-4ος αι. π.Χ.) που φυλάσσονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε ολόκληρο τον κόσμο. Προτείνονται επίσης επιστημονικά άρθρα εξωτερικών συνεργατών, τα οποία εντάσσονται σε εννέα θεματικές ενότητες και πραγματεύονται πτυχές της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της νομισματικής της αρχαίας Κύπρου. Τη βάση δεδομένων και τα επιστημονικά άρθρα πλαισιώνουν: μια βάση δεδομένων κυπριακής νομισματικής βιβλιογραφίας η οποία περιλαμβάνει πέραν των 600 βιβλιογραφικών εισαγωγών, την οποία συνέταξε η Δρ Anne Destrooper-Georgiades, σύνδεσμοι ενδιαφέροντος και ένα ημερολόγιο εκδηλώσεων.

Ηλεκτρονική Διεύθυνση Ιστότοπου: http://kyprioscharacter.eie.gr/el/

 

Το InCoMac (Επιγραφές και Νομίσματα: Νέα τεκμήρια για την αρχαία Μακεδονία) είναι ένα συλλογικό πρόγραμμα του Τομέα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (Δράση Αριστεία Ι).

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην συστηματική έρευνα και δημοσίευση πρωτογενών πηγών, και πιο συγκεκριμένα επιγραφών που διατηρούνται σε λίθο και νομισμάτων, τα οποία παρέχουν στοιχεία για την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας. Τα τεκμήρια αυτά προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για την μελέτη των θεσμών, της διπλωματίας, της κοινωνικής ιεραρχίας, της οικονομίας, της κυκλοφορίας του χρήματος και πολλών άλλων πλευρών της αρχαίας κοινωνίας. Νομίσματα και επιγραφές αποτελούν πρωτογενείς πηγές, σύγχρονες με τις υπό εξέταση κοινωνίες, και για το λόγο αυτό αποτελούν αναγκαίες συμπληρώσεις των φιλολογικών κειμένων για την αρχαία Μακεδονία, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν συνταχθεί από συγγραφείς μεταγενέστερων περιόδων.

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες για τα συντάγματα και τις ψηφιακές συλλογές επιγραφών και νομισμάτων της αρχαίας Μακεδονίας που ετοιμάζουμε, καθώς και για τις δημοσιεύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Ηλεκτρονική Διεύθυνση Ιστότοπου: http://www.eie.gr/nhrf/institutes/igra/projects/InCoMac/InCoMac.html


 
 

© National Hellenic Research Foundation (NHRF), 48 Vassileos Constantinou Ave., 11635 Athens, Greece, Tel. +302107273700, Fax. +302107246618