Προφίλ Εκπρόσωπου Ερευνητών

Δρ. Βασίλης Ζουμπουρλής

Διευθυντής Ερευνών, Μονάδα Βιοϊατρικών Εφαρμογών
Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48,
Αθήνα 11635

Τηλ.: +30 210.72.73.730
Fax.: +30 210.72.46.677
email: vzub@eie.gr

 

 

O Βασίλης Ζουμπουρλής, είναι Διευθυντής Ερευνών και Επικεφαλής της Μονάδας Βιοϊατρικών Εφαρμογών του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΧΒ/ΕΙΕ). Είναι Ερευνητής Α από το 2013 και επιπλέον είναι ο υπεύθυνος της πιστοποιημένης εγκατάστασης ζωικών μοντέλων του ΙΒΦΧΒ-ΕΙΕ.

Απέκτησε το βασικό πτυχίο του στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική από το Πανεπιστήμιο J Ε Purkyne του Μπρνο, στη Τσεχική Δημοκρατία το 1987, καθώς επίσης και μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1988 και το διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή της Κρήτης το 1994. Έχει ασκήσει έρευνα σε κορυφαία Ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το 1992-3 εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στην Ομάδα Μοριακής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το 1995, στο Ινστιτούτο Marie Curie στο Παρίσι, το 1998  στο εργαστήριο Sylvius στο Leiden της Ολλανδία, το 2002 στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας στο Άμστερνταμ. Από το 2004 έχει επίσης εργαστεί στο Ινστιτούτο Mazaryk στο Μπρνο της Τσεχίας, στο Paterson Institute, Cancer Research, Manchester, UK, και στο Roy Castle Lung Cancer Institute του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και, στο Comprehensive Cancer Center του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έχει επιβλέψει 12 διπλωματικές εργασίες, 8 διατριβές Μάστερ, 20 διδακτορικές διατριβές και 10 Μεταδιδακτορικούς Ερευνητές. Από το 2004 διδάσκει σε τάξεις μεταπτυχιακών στα Πανεπιστήμια των Αθηνών, Πατρών, Θράκης και Κρήτης. Το βασικό θέμα των ομιλιών του περιλαμβάνει τους μοριακούς μηχανισμούς του καρκίνου, καθώς και τη βιολογία των βλαστικών κυττάρων.

Τα ενδιαφέροντα του δρ. Β. Ζουμπουρλή επικεντρώνονται κυρίως στη μελέτη γονιδίων με κρίσιμο ρόλο στους μοριακούς μηχανισμούς της πολυσταδιακής καρκινογένεσης  και της μετάστασης. Η έρευνά του έχει ως στόχο i) τη μελέτη των γονιδίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στους μοριακούς μηχανισμούς που συμμετέχουν στην καρκινογένεση πολλών σταδίων (έναρξη, προώθηση, εξέλιξη) και στη μετάσταση, ii) το σχεδιασμό οχημάτων-μεταφορέων με βάση τα βλαστικά κύτταρα για την αποτελεσματική και ειδική στόχευση των όγκων, και iii) την ανάπτυξη προηγμένων invitro προκλινικών δοκιμασιών για τη γρήγορη και αξιόπιστη αξιολόγηση της τοξικότητας και των προδιαγραφών ασφαλείας διαφόρων φαρμάκων.

Έχει εξασφαλίσει πολυάριθμες επιχορηγήσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του από το εξωτερικό και στην Ελλάδα, που ήταν αρκετές για την υποστήριξη όλων των ερευνητικών δραστηριοτήτων του για σχεδόν 25 χρόνια. Έχει συνεργαστεί με πολλά Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Φαρμακευτικές Εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει 76 έγκριτα άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το επιστημονικό του έργο έχει λάβει πάνω από 3450 αναφορές και έχει δείκτη  h 29. Συμμετείχε σε 140 Ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει 25 εργασίες σε Ελληνικά περιοδικά.

Detailed CV: http://www.eie.gr/nhrf/institutes/ibrb/cvs/cv-zoumpourlis-en.pdf
Full publication list: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=zoumpourlis+v